Nazaj

SKEDENJ

Spletna cena: 29,90 €

Količina:

Dobavljivost: na zalogi

LASTNOSTI IZDELKA

Težavnostna stopnja sestavljanja: 3 – srednje zahtevno

Priporočena starost: 8+

Vsebina: 148 delov

Velikost sestavljenega izdelka: 340x180x180 mm

Velikost škatle: 290x217x47 mm

Teža pošiljke: 1.13 kg

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

OPIS IZDELKA

Skedenj so uporabljali za shranjevanje žita in druge kmetijske pridelke, stroje, orodja in voz.

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo skednja: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjo: univerzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Skedenj je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

ZGODOVINA IN ZANIMIVOSTI

Skedenj je gospodarsko poslopje, namenjeno za mlatenje žita, včasih pa tudi za začasno spravilo poljskih pridelkov. Po navadi stoji blizu hiše, pogosto pa se vključuje kar v sestavo kmečkega doma, predvsem v Prekmurju (tam v prekmurščini je škeden ali gümla) in na Primorskem. Po navadi so bili skednji narejeni v predalčni konstrukciji iz trdega lesa (po navadi iz hrastovega) od znotraj obiti z debelimi deskami ali plohi, postavljeni pa so bili na zidanih temeljih in navadno dvignjeni od tal zaradi prezračevanja. Zgornji, podstrešni del je bil pogosto namenjen spravilu slame. Danes tovrstne stavbe niso več v uporabi, saj nikjer več ne mlatijo žita. Le redke skednje pa so tudi ustrezno zavarovali in jih preuredili v etnografske muzeje.