Nazaj

MOST

Spletna cena: 29,90 €

Količina:

Dobavljivost: na zalogi

LASTNOSTI IZDELKA

Težavnostna stopnja sestavljanja: 3 – srednje zahtevno

Priporočena starost: 8+

Vsebina: 259 delov

Velikost sestavljenega izdelka: 400x150x250 mm

Velikost škatle: 290x217x47 mm

Teža pošiljke: 1.11 kg

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

OPIS IZDELKA

Prvi mostovi na slovenskem so nastali v času mostiščarjev. Les je bil tedaj edini gradbeni material. Tako je bilo vse do prihoda Rimljanov, ki so bili prvi pravi gradbeniki, ki so gradili kamnite mostove. Večina rimskih mostov je bila sicer lesenih, ohranili pa so se seveda samo kamniti.

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo lesenega mostu: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjo: univerzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Leseni most je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

ZGODOVINA IN ZANIMIVOSTI

Prvi mostovi na slovenskem so nastali v času mostiščarjev. Les je bil tedaj edini gradbeni material. Tako je bilo vse do prihoda Rimljanov, ki so bili prvi pravi gradbeniki, ki so gradili kamnite mostove. Večina rimskih mostov je bila sicer lesenih, ohranili pa so se seveda samo kamniti. Največji objekti tedanjega časa so bili akvadukti za oskrbovanje velikih mest z vodo.

Na našem ozemlju se ni ohranil nobeden od rimskih mostov. Zgrajeni so bili most čez Savo pri Črnučah, čez Ljubljanico pri Vrhniki in čez Dravo pri Ptuju. Po Rimljanih je pri gradnji mostov vladalo zatišje dolgo v srednji vek. Šele v 12. in 13. stoletju so spet začeli graditi mostove po vsej Evropi. Leopold Slavni je leta 1224 dal zgraditi most čez Savinjo pri današnjem Zidanem Mostu, ki pa ga je kmalu podrl Friderik III. v bojih s Celjskimi grofi. Danes velja za najstarejši most v Sloveniji kamniti Kapucinski most iz 14. stoletja čez Selško Soro v Škofji Loki.