Nazaj

KOVAČNICA

Spletna cena: 19,90 €

Količina:

Dobavljivost: na zalogi

LASTNOSTI IZDELKA

Težavnostna stopnja sestavljanja: 2 – nezahtevno

Priporočena starost: 8+

Vsebina: 86 delov

Velikost sestavljenega izdelka: 220x150x170 mm

Velikost škatle: 290x217x47 mm

Teža pošiljke: 0.62 kg

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

OPIS IZDELKA

Kovačnica je bila v vsaki večji vasi. Bila je dom kovača. Kovač je imel pomembno vlogo v vsakdanjem življenju vaščanov, saj je izdeloval in popravljal kmetijska in gozdarska orodja, konjske in volovske podkve, skrbeli za okovanje različnih vrst vozov in njihovo popravilo in izdelke za hiše.

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo kovačnice: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjo: univerzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Kovačnica je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

ZGODOVINA IN ZANIMIVOSTI

Kovač je oseba, ki oblikuje ali ustvarja izdelke iz železa ali drugih kovin. V srednjem veku se je število kovačev znatno povečalo, danes pa število kovačev upada zaradi pojave moderne industrije.

Pri svojem delu je bil kovač vezan na ogenj in znanja, ki so jih imeli le posamezniki. Zato je bilo njegovo delo bolj ali manj skrivnostno. V tradicionalni družbi so ga pogosto povezovali z lastnostmi mističnosti. Kovaštvo sodi med najpomembnejše obrtne panoge na podeželju in tudi v mestih. Sodi med tiste dejavnosti, ki so bile neločljivo povezane s človekovimi potrebami po orodjih, delih za gradnjo stanovanj in opravljanju določenih del.

Kovači so izdelovali poljedelska in druga orodja, kovane dele vozov, orodja za vinogradniška in gozdarska dela, pripomočke in opremo za gradnjo hiš (okenske mreže, vezi, vratni tečaji), zunanjo in notranjo opremo (deli vodnjakov, kovane skrinje, ure) ter najrazličnejše vrste žebljev, vezi in zagozd.

Kovačije na podeželju so bile pogosto povezane s kmetijsko dejavnostjo. Tako so imeli kovači manjše kmetije, redili po dve kravi, kakšno tele, po dva prašiča, kokoši in zajce. Nekateri so imeli tudi po več glav živine, nekateri pa manj. Pri taki obliki kovaštva je prihajalo v družinskih skupnostih do delitve dela. Kovač je skrbel za kovačijo, žena in otroci pa so delali na kmetiji, torej obdelovali polje in skrbeli za živino. V ta dela so bili vključeni tudi kovaški vajenci (če so jih imeli), ki so imeli običajen poselski status, torej so bili hlapci.

Kot obrt se je kovaštvo pojavilo na podeželju že pred 11. stoletjem. Po 12. stoletju je bilo eno od pomembnejših obrti na Slovenskem. V našem okolju je prevladovali kovaštvo kot obdelava železa v toplem stanju. Kovači so kupovali železne polizdelke v obliki palic, trakov, blokov ali v obliki pločevine. S segrevanjem in oblikovanjem so nato polizdelek preoblikovali v končni izdelek. Železo se oblikuje tako, da se segreje – kovina s tem postane mehka in dovzetnejša za oblikovanje.