Nazaj

KMETIJA

Spletna cena: 24,90 €

Količina:

Dobavljivost: na zalogi

LASTNOSTI IZDELKA

Težavnostna stopnja sestavljanja: 2 (lahka)

Priporočena starost: 8+

Vsebina: 174 delov

Velikost sestavljenega izdelka: 220x150x150 mm

Velikost škatle: 290x217x47 mm

Teža pošiljke: 1.15 kg

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

OPIS IZDELKA

Kmetija je najbolj prepoznavna konstrukcija tradicionalne vasi. Predstavlja tipičen dom naših prednikov, ki je bil po navadi sestavljen in bivalnega in gospodarskega dela.

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo kmetije: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjo: univerzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Kmetija je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

ZGODOVINA IN ZANIMIVOSTI

Kmetija predstavlja odsev življenja naših prednikov. Kmečka hiša je bila po navadi zgrajena iz bivalnega in gospodarskega dela. V bivalnem delu so živeli lastniki kmetije, v gospodarskem delu pa je bil majhen hlev za domače živali, skedenj za shranjevanje sena, majhno kaščo za shranjevanje žita ter klet. Samostojni hlev, skedenj, kaščo in druga gospodarska poslopja so postavljali le tam, kjer je bilo dovolj prostora za postavitev vseh gospodarskih objektov.

Tipična kmetija oz. kmečka hiša je bila pritlična, grajena iz lesenih brun, z majhnimi okni, nizkimi vrati in slamnato streho, lesom, šele kasneje z opeko. Za gradnjo kleti so uporabili kamen.

Kmetije so bile del vasi, na gorskih in hribovitih območjih pa so bile postavljene na samem. Človek si je v preteklosti izbral bivanje za prostor tako, da je zagotovil sebi in svoji družini življenjski obstoj. Tudi stavbarstvo se je razvijalo skupaj s krajino in naravo. Ker je bilo na voljo veliko lesa, so stene zgradili s sestavljanjem lesenih brun, ki so jih na vogalih povezali z utori na križ.