Nazaj

GOSTILNA

Spletna cena: 24,90 €

Količina:

Dobavljivost: na zalogi

LASTNOSTI IZDELKA

Težavnostna stopnja sestavljanja: 4 – zahtevno

Priporočena starost: 8+

Vsebina: 213 delov

Velikost sestavljenega izdelka: 230x160x240 mm

Velikost škatle: 290x217x47 mm

Teža pošiljke: 1.07 kg

Znak CE – pri izdelavi igrač so bile upoštevane vse varnostne zahteve, ki veljajo za Evropsko unijo

OPIS IZDELKA

Vsaka vas je imela svojo gostilno, ki se je običajno nahajala v središču vasi. Skupaj s cerkvijo in magistratom je igrala pomembno vlogo pri družbenih dejavnostih vaščanov. Sosedje so tukaj izmenjavali ideje, se sprostili in uživali v kulturnih srečanjih.

Komplet vsebuje material in dele, ki so potrebni za gradnjo gostilne: lesene dele različnih dolžin in debelino 9×9 mm, sestavne dele za izgradnjo strehe, oken, vrat, podlage iz vezanega lesa, folijo za steklo na oknih in druge komponente, ki jih potrebujemo za izgradnjo konstrukcije. Prah, ki je priložen, je namenjen simboliziranju trave, smirkov papir pa za manjše popravke. Prav tako je priložen podroben načrt gradnje.

Dodatna orodja, ki so potrebna za gradnjo: univerzalno lepilo, modelarski nož, škarje in vodene barvice.

Gostilna je del serije WALACHIA, ki jo sestavljajo leseni hobi kompleti za gradnjo različnih lesenih konstrukcij. Serija skupno tvori tradicionalno srednjeveško vas, ki vsebuje vse konstrukcije tradicionalnega življenja: brunarico, leseno hišo, kmetijo, hlev, senik, skedenj, kolarnico, kaščo, magistrat, cerkev, zvonik, gostilno, grad, stolp, kovačnico, železniško postajo, mlin na veter, mlin na vodi, most… Vsaka konstrukcija je na voljo v posameznem kompletu, tako da lahko otrok dopolnjuje svojo zbirko in postopoma gradi svojo vas.

ZGODOVINA IN ZANIMIVOSTI

Prve gostilne so poznali že stari Rimljani pred približno dva tisoč leti.

Najstarejša še delujoča gostilna na slovenskem (tudi najstarejša gostilna v srednji Evropi) se imenuje Gastuž, deluje pa v sklopu muzejskega kompleksa Kartuzijanskega samostana Žiče na Štajerskem. Nastala je v 15. stoletju (leta 1467).